Entorn al PDU

2021-MAR-17

ACTA DE REUNIÓ

CONVOCA: Empresa Raons (encarregada de portar procés participatiu)

ASSISTENTS:

 • Empresa Raons ( Andrés)
 • Membre equip redactor del planejament (Maria)
 • AAVV CESALPINA
 • AAVV CASC ANTIC STA COLOMA AAVV SANT ROC
 • AAVV COLÒNIA GÜELL

DURADA DE LA REUNIÓ: 18.00‐19.00 (1 H)

OBJECTE DE LA REUNIÓ : Establir contacte per part de l’empresa Raons amb les diferents associacions de veïns de Sta. Coloma.

PUNTS TRACTATS I INFORMACIÓ RECOLLIDA:

 • Empresa Raons demana una primera informació sobre el nombre de socis de cada associació. En aquest moments els socis de cada una són aproximadament:
  • AAVV CESALPINA 300
  • AAVV CASC ANTIC STA COLOMA 200
  • AAVV SANT ROC 80
  • AAVV COLÒNIA GÜELL 200

Es va fer un primera exposició per explicar les diferents fases del procés participatiu; les mateixes que hi ha exposades a la web del Consorci (www.entorncoloniaguell.cat):

 • Primera fase: Etapa de diagnosi de l’entorn.Durada: abril‐juny. Es planteja aquesta etapa per amb una primera sessió informativa online (oberta al públic) , plantejada per després de Setmana Santa (data per concretar), on s’explicarà el procediment i propostes per al procés participatiu. Plantegen fer diferents actuacions durant aquesta primera etapa de diagnosi (reunions amb AAVV, amb les diferents AFA i escoles del municipi, a la web del Consorci, i amb implantació de itineraris participatius oberts a la població).
 • Recopilació: Recollir dels diferents aportacions del procés participatiu per part dels redactors per plasmar sobre un documents i fer una primera proposta.
 • Segona fase: Etapa de valoració d’alternatives.Durada: setembre‐ octubre.
  Es planteja tornar a generar jornades participatives per valorar les diferents alternatives sorgides en la primera etapa de diagnosi, amb les opinions recollides del veïnat, equips redactors i tècnics,…

A continuació es desenvolupa una mica de debat i s’exposen diferents punts genèrics per part de tots els representants de les AAVV convocades:

 • Es notifica que hi ha molt de moviment veïnal de la Colònia i inquietud per la construcció d’habitatges en espai verd de l’entorn. Tots els representants de les AAVV són partidaris de mantenir l’espai verd i agrícola de l’entorn. També hi ha partidaris de construir habitatge social, però buscant el seu lloc, on impacti menys.
 • AAVV Colònia Güell demana que el procés inclogui a tots els ciutadans que vulguin, no només a les AAVV. Que facin reunions presencials, si cal a l’exterior, per a que vingui el màxim de gent possible. Que la participació sigui extensiva. També demanem que ens donin uns paràmetres sobre el què volen fer, quants habitatges, industrial, equipaments, …; un punt de partida sobre el que poder començar a opinar els veïns. Es demana que s’aclareixi des de les etapes inicials informatives quins són els condicionants dels que parteixen.
 • Des de l’equip redactor ens informen que no partim del 0; que hi ha uns planejaments actuals que afecten a l’entorn que també s’han de tenir en compte (recinte industrial, torre Salvana, Pla de l’Entorn), que això també forma part de la informació prèvia a tenir en compte en la fase de diagnosi.
 • Es comenta que el Planejament de l’Entorn és una aposta per a generacions futures.
  Precisament per això, des de AAVV Colònia Güell es demana que la participació sigui molt amplia, que si cal es prorrogui el procés per tal que la Pandèmia no limiti la participació presencial. Ho ha molta gent que no disposa de les possibilitats per fer participació online. Creiem que s’ha de potenciar els itineraris presencials.
 • L’empresa Raons ens pregunta quins valors creiem que són importants en l’entorn de Santa Coloma. Totes les AAVV coincideixen en l’espai verd i agrícola com a valor a conservar. També el valor patrimonial industrial i el potencial turístic que disposa l’entorn actual (recorreguts de natura,….).
 • També s’opina sobre la necessitat de generar habitatge i de solucionar la situació del Recinte Industrial i la Torre Salvana. Tanmateix es comenta que la proposta ha de ser proporcionada. Tothom coincideix que la proposta plantejada en anterior planejament del Pla de l’entorn (1300 habitatges) era una opció desproporcionada .
 • Es demana que ens mantinguin informats per saber quan hi haurà sessió informativa oberta al públic, per poder traslladar als nostres socis amb la major antelació possible.

2021-FEB-09

Procés participatiu

Les últimes sentències han qüestionat la figura del PDU amb temes jurídics que donen atribucions a l’Àrea Metropolitana en front de la Generalitat.

Això ha generat una jurisprudència que no convida a continuar treballar amb el PDU del nostre municipi.

Davant d’aquests fets l’Ajuntament ha decidit continuar treballant els diferents planejaments de forma independent amb el mateix equip d’urbanistes que havien contractat el passat mes novembre per desenvolupar el PDU, donant prioritat a desenvolupar el planejament del Recinte Industrial. Ara es centraran en modificar el PERI del recinte amb l’objectiu de rebaixar les càrregues que el fan inviable i que generen molts conflictes entre els diferents propietaris.

En aquesta primera fase de treball també es plantejarà augmentar el sostre industrial del recinte amb la intenció de poder reduir el sostre d’habitatge del pla de l’Entorn i de la riera de Can Soler, planejaments que el PDU prèviament lligava. Estudiaran quina eina urbanística pot ser la més adequada per fer-ho, modificació del PGM o un altre. Torre Salvana de moment continuarà amb un planejament independent. Amb tot això el Consorci es manté com a grup gestor ( Incasol, Ajuntament deSantBoideLlobregat, AjuntamentdeSantaColomadeCervelló).

També s’espera que en l’actual conjuntura de pandèmia i de crisi econòmica no aparegui cap grup immobiliari disposat a desenvolupar l’actual Pla de l’Entorn, que segueix vigent.

D’altra banda el procés participatiu es mantindrà també amb la mateixa empresa i es preveu fer una primera convocatòria al llarg d’aquest mes de febrer per treballar a nivell de poble un nou pla estratègic de municipi.

Primers documents de l’estudi?

L’equip redactor analitzarà quines figures hi ha per poder organitzar l’entorn. L’analisis s’està retrassant degut a la pandèmia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: